Moottoriurheilun valokuvaaminen
Helpompaa kuin voisi kuvitella

Moottoriurheilu ja nopeasti (monta kymmentä kilometriä tunnissa) liikkuvien kohteiden kuvaaminen on helpompaa kuin mitä voisi kuvitella. Tässä muutama vinkki nopeiden kohteiden kuvaamiseen.

Käytä nopeaa suljinaikaa, esimerkiksi 1/400 tai lyhyempää, jolloin liike saadaan pysäytettyä. Tilanteissa, joissa esimerkiksi hiekkaa lentää renkaista, kannattaa käyttää vieläkin nopeampaa suljinaikaa. Lentävä pöly/hiekka luo kuvaan vauhdin tuntua.

Käytä jatkuvaa tarkennusta. Kun kohteet liikkuvat jatkuvasti, on käytettävä jatkuvaa tarkennusta, jotta kuvattava kohde pysyy tarkkana. Pitäessä laukaisinta puoliksi pohjassa, kamera tarkentaa kohteeseen ja pyrkii ylläpitämään tarkennusta myös kuvien ottamisen aikana.

Kokeile myös panorointia. Panorointi on kuvaustekniikka, jossa kohdetta seurataan valotuksen aikana. Panoroinnin ansiosta kuvattava kohde on tarkka, mutta taustassa on liike epäterävyyttä, jolla kuvaan saadaan liikkeen ja vauhdin tuntua. Panoroinnissa on käytettävä myös lyhyempää suljinaikaa, jotta kuvaan saadaan liikettä. Kohteen nopeudesta riippuen suljinaika voi olla esim. 1/10 - 1/100. Käytä kuvatessa myös jatkuvaa tarkennusta, koska kohde ja kamera liikkuvat koko ajan. Tarkan panorointikuvan ottaminen on haastavaa ja vaatii kymmeniäkuvia, joten älä murehdi, jos kuvat eivät heti onnistu. Käytä sarjakuvausta helpottaakseen kuvan onnistumista, enemmän kuvia → enemmän mahdollisuuksia saada tarkka valokuva.

Turvallisuus ennen kaikkea. Kuvattaessa esim. autoja tai mönkijöitä, oma ja kuljettajan turvallisuus on tärkeintä. Kuvaa siis kohdetta turvallisen välimatkan päästä ja vältä vaarallisia kuvauspaikkoja, kuten tiukat kurvit. Itse suosin 70-200mm F/2.8 objektiivin käyttämistä, mutta esim 24-70mm pärjää myös hyvin.

Maisemakuvaus
Kuinka valokuvata kauniita maisemia?