Maisemakuvaus
Kuinka valokuvata kauniita maisemia?

Maisemakuvauksessa valaistus on suuressa roolissa. Sen takia maisemia kuvataan usein auringonnousun ja -laskun aikana, jolloin auringon tuottama valo on pehmeämpää ja usein taivas herää eloon väreistä. Noin tunti ennen auringonnousua ja -laskua on hyvä aika saapua kuvauspaikalle. Sinä aikana kerkee havainnoimaa ympäristöä ja maisemaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä jo mahdollisia kuvia ja sommitelmia, sekä valmistella kamera. Taivas usein muuttuu auringonnousun ja -laskun aikana todella nopeasti, joten on suositeltavaa olla valmiina kuvaamaan kun h-hetki koittaa. Laskun tai nousun jälkeen on hyvä jäädä seuraamaan tilannetta, koska esim. auringon laskettua horisonttiin, voi taivas ja maisema muuttua vielä todella paljon.

Maisemakuvauksessa käytetään yleensä laajakulmaobjektiivia. Suosittuja polttovälejä ovat esimerkiksi 16mm ja 24mm. Maisemaa kuvatessa on suositeltavaa käyttää pientä aukkoa esimerkiksi f/8 - f/16, jotta koko kuva-ala saadaan tarkaksi. Isolla aukolla kuvatessa syväterävyysalue on huomattavasti pienempi ja koko maisema ei tule silloin teräväksi. On myös hyvä tietää, että monissa objektiiveissa suurimman mahdollisen aukon tuottama valokuva ei ole kaikista terävin.

Maisemakuvia otetaan usein kahdella eri tavalla. Joko otetaan laajakulmalla yksi valokuva tai sitten luodaan panoraamakuva. Panoraamassa yhdistetään monta valokuvaa yhdeksi laajaksi valokuvaksi. Kuvatessa panoraamaa on suositeltavaa käyttää kolmijalkaa. Panoraamakuva luodaan ottamalla samasta maisemasta monta kuvaa, liikuttaen hieman kameraa vaakasuunnassa jokaisen kuvan välillä. Nämä kuvat yhdistetään toisiinsa jälkikäsittelyssä esimerkiksi Adoben Lightroomissa tai Photoshopissa.

Juhlakuvaus
Oikean kaluston valinta